Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halvsant drev om RUT

Annons

I det borgerliga drevet mot oppositionen i fråga om RUT- och ROT-avdraget överväger populistiska förenklingar och halvsanningar. Frågan görs till ett slagträ i debatten om jämställdhet, arbetsmarknadspolitik och bekämpning av skattefiffel.

RUT-avdraget gäller ständigt återkommande kostnader, det som kallas driftskostnader, och dessa ger ingen effekt i framtiden. ROT-avdraget gäller investeringar i framtiden som ger resultat i bekvämare boende framöver eller lägre boendekostnader i form av till exempel energibesparing. Det har ingen betydelse vilken av verksamheterna är kvinno- eller mansdominerade.

Svartarbete förekommer i ett otal branscher och det ska bekämpas generellt i alla branscher. Man ska inte slå sig för bröstet om man subventionerar bort den på en mycket begränsad del av arbetsmarknaden.

Att arbetslöshetsstatistiken har förbättrats genom RUT och ROT ska inte förnekas, men det har inte skapats många nya jobb. Av sitt arbete intresserade och kunniga städare har aldrig behövt vara arbetslösa, det har alltid funnits jobb för dom. Ska man subventionera arbetslösa yrkesutbildade i ett kvinnligt dominerat yrke ska man införa avdragsrätt för frisörbesök.

Att subventionera vissa verksamheter genom att göra dem avdragsgilla i deklarationen är en smidig och kostnadseffektiv metod. Den har dock en nackdel eftersom avdraget görs från den högst beskattade delen av inkomsten, den med högst inkomst får högst bidrag och betalar alltså mindre för sin städning än den med låg inkomst.

Rättfärdiga bidrag i ett solidariskt samhälle gynnar jämlikheten mellan könen.

Kick Leijnse (V), Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons