Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gynna pensionärerna någon gång

Annons

Nu har ju regeringen visat att de klarar ekonomin trots lägre skatteintäkter tredje året, från alla de som har ett jobb. Så nu tycker jag vi ska vända på det hela, att pensionärerna ska bli den nya skattegynnade gruppen istället.

Med lägre skatt än arbetstagarna, precis som i många länder. För jag tycker inte vi ska nöja oss med samma skatt! Pensionärernas riksorganisation (PRO) har väl varit inne på att vi ska ha en pensionshöjning ett år med 1 000 kronor för alla pensionärer. Det tror vi att vi kan glömma, det kommer vi nog aldrig att få.

Men jag har ett förslag, där regeringen knappast kan säga att de inte har råd. De har ju haft råd i tre år åt andra. Dessutom börjar protesterna från oss bli flera och lite mer envetna. Så PRO, fånga tillfället i flykten!

Förslaget: Inför ett ”tillfälligt extra grundavdrag för pensionärer” under ett par års tid. Med ett årsbelopp vid deklarationen, som ger ett förbättrat netto med i snitt 1 000 kronor per månad vid en bruttopension upp till 20 000 kronor per månad. Och en förbättring med cirka 500 kronor per månad vid bruttopensionen 20 000-30 000 kronor per månad och cirka 250 kronor per mån vid bruttopension från och med 30 000 kronor per månad och högre. Därefter en kolumn i skattetabellen med lägre skatteavdrag för pensionärer än för arbetslivets vuxna.

Den här tillfälliga lösningen skulle ge en rättviseeffekt pensionärer emellan, eftersom pensionerna höjs i procent i januari varje år, och ger fler kronor i plånboken åt dem som har en hög pension. Varje år!

Hoppas nu att PRO-ledningen tuffar till sig, så blir vi glada medlemmar.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons