Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör spriten mer svåråtkomlig

Annons

Just nu byggs en ny handel av svartsprit upp. Köparna är ungdomar. Både i storstäder och på landsbygd. En undersökning visar att hälften av ungdomarna i huvudstaden som dricker alkohol dricker utländsk sprit, som de på olika vägar har kommit över. Enligt rapporten dricker flickor en aning mindre än pojkar.

Men trots att flickor dricker mindre än pojkar dricker de mer sprit än någonsin tidigare. Och den är både illegal och billig, vilket gör den lättillgänglig.

Unga människor är särskilt utsatta för påverkan av alkohol eftersom kroppen inte är färdigutvecklad. Alkoholkonsumtionen gör att unga flickors utsatthet ökar. Det medför många negativa bieffekter som ökade sjukvårdskostnader för samhället samt den följd av våld och kriminalitet som ofta hänger samman med alkoholkonsumtion. Men framförallt medför det ofta stora personliga tragedier med våldtäkter och misshandel som trista kvitton.

Moderatkvinnorna anser att det måste bli svårare för unga män och kvinnor att få tag på illegal och billig sprit.  I varje kommun finns det ett antal platser där smuggelsprit kan köpas av i princip vem som helst. På många ställen kan man också ringa ett mobilnummer och få ”hemleverans” av varorna.  Polisen har ett stort ansvar för att bekämpa denna hantering. Men det har också kommunernas socialtjänst och inte minst ungdomarnas föräldrar. Därför har vi alla ett ansvar att stödja våra unga och att arbeta för att öka kunskaperna om alkoholens konsekvenser vid överkonsumtion. Det ska vara roligt att vara ung och känna att livet är en fest, men man ska också kunna gå hem på egna ben.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons