Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör om och rätt i stället för fort och fel

Annons

Under värnplikten hade vi ett uttryck: ”Fort och fel!”.

När det gäller Alliansens åtgärder så blir det ofta just ”fort och fel”. Man har gott uppsåt men vill få det genomfört så snabbt att man inte tänker på alla specialfall och praktiska problem som kan uppstå.

Ta exemplet med ROT-avdraget. Man hade kunnat göra det väldigt enkelt och undantagit alla tjänster på och inom det egna boendet/tomten/fastigheten från moms. Visserligen ger det inte lika mycket som de 50 procent skatterabatt man får på arbetskostnaden i dagens system men ack så mycket enklare. Inga gränsdragningsregler för olika typer av jobb (i dag är gräsklippning och snöskottning OK men inte trädfällning och grävning).

Inga gränsdragningsregler för vad som omfattas (”allt man äger”).

Inga administrativa problem (med höjda timtaxor som följd) eller ekonomisk risk för företagarna.

Moms är redan ett väl inarbetat system i bokföringen samt kvittas redan idag av och för företagarna så det blir bara privatpersoner som får nytta av det.

Man skulle alltså betala moms på maskintid och material men inte ”mantimmar”. Enkelt och funktionellt!

Vill man absolut ha och administrera ett beloppstak så finns det bara en aktör som är enastående på att kräva in momsslantarna – Skatteverket! Givetvis är det de som ska driva in pengar och inte småföretagarna. Underlätta för småföretagarna, inte tvärtom. Men som sagt – det blev ”fort och fel” så då måste man ”göra om och göra rätt”.

Låt mig införa ett nytt tänk: ”KISS! – Keep it simple stupid!” det vill säga krångla inte till det i onödan och försök inte vara alla till lags.

Enkelhet är en vinnare.

J Man hade kunnat förenkla ROT- avdraget genom att undanta alla tjänster på och inom det egna boendet, tomten eller fastigheten från moms.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons