Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör en kommun av länet!

Annons

Frågan om att slå ihop kommuner eller bilda ett direktvalt alternativt indirekt valt länsfullmäktige har till och från diskuterats i minst 15 års tid. När vi nu befinner oss en bit in i år 2010 kan vi konstatera att framstegen är obefintliga. Nu närmar sig sanningens minut. Vi som redan för 10–15 år sedan föreslog en sammanslagning av kommuner varnade för att om inget görs, är risken stor att vi hamnar i en storregion under Västernorrland med Härnösand som regioncentrum. Sedan ett par år tillbaka pågår, efter regionkommittèns betänkande, en tidvis animerad debatt i frågan. Man får en känsla av att en sammanslagning med Västernorrland numera anses som en bra lösning för våra länsmedborgare. En storregion för hela Norrland, med Umeå som centrum, är numera en fullt tänkbar möjlighet. Med detta som hot har en regionbildning med endast delar av Västernorrland blivit mångas alternativ.

Nu är det hög tid att ta tag i denna fråga medan vi fortfarande har möjlighet att bestämma i eget hus. En sammanslagning av våra kommuner är, enligt min mening, en absolut förutsättning för bildandet av en ny region, byggd på vårt eget län som bas. Vårt befolkningsunderlag, cirka127000 invånare, kan naturligtvis anses vara i minsta laget, men Gotland och Halland är exempel på egna regioner och Gotland har som bekant bara hälften så många invånare.

Genom att lägga ner landstinget och flytta över dess frågor, framförallt sjukvården, får vi en, som jag ser det, mycket effektivare organisation med gemensamt huvudmannaskap, en verkligt efterlängtad reform, inte minst för de människor som är engagerade i vård och omsorgsfrågor.

Låt oss nu ta tag i denna för våra länsbor så viktiga framtidsfråga.

Kurt Folkesson, Alsen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons