Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Genombrott för Meråkerbanan

För snart två veckor sedan deltog jag i mötet mellan infrastrukturminister Åsa Torstensson och hennes norska kollega Liv Signe Navarsete i Trondheim. Det gläder mig verkligen att det nu efter många kontakter och mycket arbete håller på att ske ett genombrott när det gäller Meråkerbanan.

Annons

Ministrarna kom överens om att uppdra åt svenska Banverket och norska Jernbaneverket att skyndsamt utreda Meråkerbanan. Jag förutsätter att man då tittar på möjliga nya trafikströmmar från Jämtland och norra Sverige, liksom banans betydelse för utvecklingen av person- och godstransporter mellan Jämtland och Tröndelag.

Liv Signe underströk vikten av att förbättra de öst-västliga transportmöjligheterna. Det stärker den regionala ekonomin och detta är en nationell angelägenhet. Särskilt för västjämtlands del är det angeläget att komma närmare den sjudande Trondheimsregionen.

De norska beslutsfattarna har nu sett möjligheter att öka transporterna på Meråkerbanan. Genom detta kan tillväxt och utveckling ske på båda sidor Kölen. Jag är övertygad om att det arbete som vi lagt ner mot näringslivet, företrädare för hamnar och övrig transportsektor i Tröndelag har varit avgörande. Att den norska centerledaren är ansvarig minister har starkt underlättat de politiska kontakterna.

Aldrig tidigare har Meråkerbanan varit så här konkret på agendan. Vår ståndpunkt är att Meråkerbanan ska samordnas med Trönderbanan mellan Trondheim och Stjördal. Den investeringen har redan inletts.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons