Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge oss vintervägar i vinter

Annons

Vi ska inte ha salt på våra vägar, använd huvudets insida istället och kör med ägg under pedalen. Anpassa hastigheten efter väglaget. Det går inte att köra lika fort på vintern som på sommaren. Det måste väl alla förstå. Vägsalt är en falsk trygghet, läs av vägbanan istället.

Får bilskoleeleverna någon gång prova bromsa och känna hur bilen reagerar och hur du själv reagerar vid halt väglag? Det räcker inte att köra på halkbanan en gång.

Saltet lockar dessutom upp vilda djur på vägen. Det lär väl inte bli bättre när saltet är utblandat med socker.

Saltet lägger sig i däck-ens mönster och gör att det känns som att du kör på slitna sommardäck och saltet lägger sig på vindrutan och gör att sikten blir noll. Och har det då blivit slut på spolarvätska är man illa ute.

När det gäller salt på vägen finns en fysikalisk term – köldblandning – att hålla i minnet. En köldblandning kan bestå av koksalt och snö. Om rikligt med salt tillsätts till snö och rörs om märker man hur temperaturen sjunker och snön smälter och omvandlas till is.

Hur blandningen påverkar vägbanan beror helt på de lokala omständigheterna och kan sällan förutses i förväg. Saltningen kan således skapa halka och motverka sitt syfte på ett för trafiksäkerheten riskabelt sätt.

Låt oss få köra på riktiga vintervägar. Om alla lär sig att anpassa farten efter väglaget tror jag att alla olyckor blir färre. Tusentals ton salt kommer att användas i vinter. Vägverket är skyldigt att hålla en god vägstandard. Vi har betalat skatt för väghållningen, ut med plog, vägskrapa och sand.

Alla måste lära sig att läsa av vägbanan och köra därefter. Skyll inte på att det var för halt om du kör i diket eller krockar!

J Saltning kan skapa halka och motverka sitt syfte på ett riskabelt sätt. Om alla lär sig att anpassa farten efter väglaget blir olyckorna färre.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons