Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge muslimerna en kyrka

/
  • Vi har ett tempel som står tomt – nästan – vare sig det hålls möten där eller inte, skriver Ingvar Melander om Stora kyrkan i Östersund.Foto: Ulrika Andersson

Annons

Vi har ett tempel som står tomt – nästan – vare sig det hålls möten där eller inte. Silhuetten är synlig över en större del av kyrkoförsamlingen, ingen behöver tvivla på var vi ska samlas när vi vill markera vår gemenskap inom kristen livssyn.

Utöver Stora kyrkan har församlingen Gamla kyrkan och kyrkorna i Odensala, Lugnvik och Marielund. Dessutom finns det tio kyrkolokaler med en god spridning och lokaler i samband med krematoriet.

Aktiva medborgare lämnar församlingen sedan en tid tillbaka. Arrangemang, drift och ekonomi kräver rationaliseringar. Vi ser det i hela Jämtland, ja hela landet.

Vad ska flertalet av församlingens kyrkor användas till i framtiden?

Bilhallar (våra avgudatempel i dag), sociala mottagningslokaler, allmänna konst- och kulturlokaler?

Lokalerna räcker gott till församlingens kusin – den katolska föreningen, en judisk synagoga och till en moské.

De tre religionerna ”rådbråkar” i grunden samma Jesus Kristus, visserligen utifrån olika kulturer, men det borde vara något annat än det hat som lyser igenom ibland.

Tänk efter! Om man läser veckans predikoturer i tindingen, så erbjuder till exempel Lugnviks kyrka en lunch med andakt, måndag klockan 12. Det är det hela.

En kyrkolokal borde kunna erbjudas den muslimska föreningen – i stället för att det ska byggas ytterligare ett Guds hus.

Det räcker med de 30 lokaler som finns om vi räknar med Brunflo och Frösö församlingar!

Ingvar Melander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons