Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gårdsbruk är rennäringens framtid

Annons

I dag firar vi samernas nationaldag till klagotoner om självmord bland unga renskötare. Något måste göras för att förbättra situationen för våra renskötare och våra samer (jämför Rennäring som gårdsbruk framtid för ett hotat världsarv, av B. Hägglund, Hälsa, vol 28, www.rondellen.net).

Rennäringens utveckling mot en bättre framtid ligger rimligen i gårdsbruk. Som gårdsbruk kan den troligen överleva även i skogslandet, med mer personlig omvårdnad av renskötaren.

Behandling mot korm plus andra parasiter och sjukdomar samt utfodring som inte tvingar renen att leva på egen avföring hindras därmed också effektivt.

Med gårdsbruk behöver vi inte i fortsättningen diskutera avtalspensionering av renskötarna. Det har känts motbjudande att belöna de som varit en bärande del i utvecklingen av nutidens katastrofala rennäring – avtalspension utöver övriga inkomster av tjänst och näringar. Lika villkor för alla medborgare är ett rättvisekrav.

Fallskärmar och avtalspensioner kan i viss utsträckning accepteras vid extraordinära insatser som att erövra ett riksdagsmandat eller framgångsrikt driva ett storföretag.

Rennäringens utövare och påtryckare har dock hittills inte gjort de lysande insatser som berättigar dem till övriga medborgares tacksamhet och försörjning.

Gårdsbruk innebär en chans för renskötarna att få bättre arbetsmiljö, bättre arbetsvillkor, färre djur, grannarnas och djurvännernas samt naturvännernas högaktning och respekt.

Genomförandet av rennäringens gårdsbruk torde i huvudsak vara en förhandlingsfråga. Moroten kunde vara ett grundstöd i storleksordningen 300 000 kr per år, förmånligare för renägarna än nuvarande intäkter av näringen men inte så stort att det lockar in oseriösa äventyrare i branschen.

En annan morot kunde vara förmånliga arrenden för de renägare som inte har egen mark.

Beslutet att övergå till gårdsbruk blir sannolikt lättare för renägarna om ersättningen för trafikskadade renar helt slopas.

En trafikskadad ren tillfaller då bilägaren som ersättning för psykiskt lidande och bilskador. Det gör att illaluktande kadaver inte ligger kvar och att renbete vid vägarna blir mindre lönsamt.

Sommartid mår inte renarna väl i skogslandet. De vantrivs i värmen och plågas av parasiter. Framtidens vision är tamren i bekvämt gårdsbruk och vildren på fjället sommartid och i skogsland vintertid, i balans med bete, rovdjur och jägare.

Elsa Eriksson

Nordmaling

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons