Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskolor – effektivare än kommunala

En friskola får 10 procent mindre medel per elev för sin verksamhet. Ändå lyckas de inte bara attrahera elever utan även göra en vinst till ägarna.

Annons

Det tyder bara på att kommunala skolor är ineffektiva men även att de inte lockar eleverna som här faktiskt måste kallas kunderna.

Tidigare var kunderna, precis som i Sovjetunionen, hänvisade till en utförare. Utförare som aldrig haft konkurrens och därmed aldrig behövt produktutveckla eller effektivisera. Eftersom kunderna inte hade något alternativ så tyckte man säkert att det var bra, så även här i Sverige.

Nu finns det alternativa utförare som tydligen har bättre produkter och tjänster, annars skulle de inte finnas kvar av marknadsmässiga skäl. Vill vänstern inte skåda verkligheten i vitögat?

Det finns något som är fullständigt tabu i Sverige och det är att göra vinst inom ”treenigheten” – vård, skola och omsorg. Det är däremot helt godtagbart att slösa bort pengar i dessa verksamheter. Hur har det blivit så? Är ineffektivitet och slöseri bättre än vinst till de som ständigt ser över verksamheten och gör den bättre?

För övrigt är det så att man får inte starta ett företag som inte har för avsikt att göra vinst – fråga Skatteverket om ni är osäkra.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons