Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frihet bara för vissa

/
  • Några av USA:s mest kända miljardärer, Bill Gates (bilden), George Soros och nu senast... Warren Buffett håller med, och har drivit en kampanj för att staten ska beskatta och reglera dem hårdare.

Att konkurrens är jättebra brukar egentligen bara de som utsätter någon annan för den tycka, den utsatte är inte alltid lika lycklig.

Annons

Detta är också något som de stora marknadsaktörerna undviker i det längsta, man gör överenskommelser för allas bästa som vi oftast aldrig får veta något om. Utom i undantagsfall då man har varit så klantiga att det har gått att bevisa, och då har de utdömts lite böter... och sedan är det som vanligt igen. Valfriheten för oss små människor är knappast något som står på deras agenda.

Ett av vänsterns tunga argument är att det som högern kallar den fria marknaden, bara är lurendrejeri. De rika har skapat ett globalt system som tillåter dem att samla kapital och betalar det lägsta möjliga pris för arbete.

Resultatet är att friheten bara gäller dem som påstår sig sträva efter att berika de många, är i själva verket i händerna på de bankirer, mediemoguler och andra magnater som styr och äger allt.

Sådana vänsterpåståenden har Charles Moore, inflytelserik skribent och en gång redaktör på The Telegraph, avfärdat hela sitt liv. Nu konstaterar han att världen faktiskt ser ut som i en satirteckning i Proletären: spekulanter och banker spelar bort sina pengar och får genast nya av staten. Vi maktlösa medborgare får betala priset... som vanligt.

Moore fick medhåll från en annan ärkekonservativ skribent i Tyskland, Frank Schirrmacher, som konstaterade att det inte är konstigt att traditionell vänsterkritik av kapitalismen hörs allt oftare... eftersom den behövs!

Några av USA:s mest kända miljardärer, Bill Gates, George Soros och nu senast... Warren Buffett håller med, och har drivit en kampanj för att staten ska beskatta och reglera dem hårdare.

Vad det handlar om är att fler och fler i borgerligheten börjar förstå att det finanskaos som det kortsiktiga vinsttänkandet har skapat hotar dem själva. Väl fungerande företag sopas undan. Strävsamma skattebetalare dör skuldsatta.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons