Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidens jakt – bara för rika

Annons

Norra Skogsägarföreningen har helt nyligen tagit beslut om att säga upp alla sina avtal om jaktarrende på älg, och i stället införa ett anbudsförfarande enligt vilket högstbjudande ges arrendet. Så vitt jag förstår så måste därvid, enligt EU:s regler, samtidigt ”hela Europa” ges möjligheten att ge anbud.

Älgjakten i norra Sveriges glesbefolkade inland är av hävd av största betydelse för försörjning och livskvalité. Man kan inte leva av frisk luft och vacker utsikt allena.

Ett anbudsförfarande kommer på någon sikt innebära att den mer än hundraåriga ”allmogejakten” försvinner.

I stället blir jakten på skogens storvilt bokstavligt talat en turistisk affär, förbehållet penningstarka sörlänningar och ”européer”. Och ortsbefolkningen får nöja sig med att mot ersättning iståndsätta passen och ”gå me' hunn”/agera drevkarlar.

Naturligtvis kommer dessa jaktturister med sina designade kläder (med/utan slips), och kostbara bössor, förutsätta att den inhyrda allmogen tar hand om det fällda viltet; ungefär som i dag när Carl Gustaf och hans son jagar på Halle-/Hunneberg

När omsider älgjakt blivit en lyxturism för endast de besuttna – ja, då kommer även tjuvjakten att få en omfattning som vi i dag nog knappt kan föreställa oss! Med konsekvens att älgstammen kan riskera att krascha, som den gjorde på den tiden när älgjakt var ett kungligt privilegium.

Redan för tiotalet år sedan noterade jag skogsbolagens ambitioner (jag jagade då på SCA:s marker i Östjämtland) att tjäna pengar på älgjakten och älglagen. Denna ”utveckling” måste stoppas om nu Hela Landet Ska Leva – också Norrlands inland.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons