Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt billigt i P-huset

/

Annons

Miljö- och samhällsnämnden har tittat på andra kommuners erfarenheter och forskningsrapporter för att skapa ett attraktivt centrum. Dessa säger att det ska vara lätt att hitta en ledig parkeringsplats bland annat genom att styra bilisterna direkt till en parkeringsplats som sväljer många fordon, t ex parkeringshus. Att det ska vara rotation på parkeringarna för att det gynnar handel och näringsidkare i city, uppnås med högre avgifter där det är som mest attraktivt att parkera och lägre avgifter en bit ifrån. Att fria parkeringar på lördagar ger många parkerade bilar som står hela dygnet, men ökar inte handelns omsättning.

Östersunds centrum har drygt 2150 allmänna parkeringsplatser upp till 300 m från Gågatan, samtidigt som det kommunala p-huset vid Färjemansleden aldrig är fullt. Där har vi sedan förra hösten på försök haft 5 kr per timme i avgift just för att styra bilisterna dit och minska antalet kallstarter då alla platser har fri motorvärmare. Detta har blivit väldigt uppskattat av både näringsidkare och besökare och vi har därför beslutat om att avgiften i p-huset ska vara 5 kr per timme tills vidare.

Andra åtgärder som är beslutade enligt forskningen är att Beijerparkeringen, Sjötorget, Regementsgatan (yttre zonen) kostar 2 kr per timme. Vi har också minskat den inre zonen där det kostar 15 kr per timme till Tullgatan, söder om den mot järnvägsstationen är det max 10 kr per timme. Där är det inte lika eftertraktat att stå, därför ska det vara lägre avgift där.

Varmt välkomna till Östersunds centrum – oavsett hur du tar dig dit!

Mona Modin Tjulin (S), ordf, Miljö- och samhällsnämnden, Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons