Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förenkla gränshandeln!

Det är orimligt att samverkan och handel mellan grannbyar i Hotagen-Frostviken och Lierne-Röyrvik ska behöva vara svårare än handel mellan Östersund och södra Europa.

Annons

Jag och min riksdagskollega Jörgen Johansson har därför fört fram till Sveriges riksdag att Midt-skandinavisk Regionprosjekt i Jämtland och Tröndelag bör utvecklas till ett pilotprojekt. Resultaten ska användas för att underlätta samverkan över gränser på andra orter.

I Hotagen-Frostviken-Lierne-Röyrvik finns 3450 invånare i en region som består av fyra kommuner och är belägen i två länder med en EU-gräns mellan sig. Nations- och EU-gränsen leder till ett komplicerat pappersarbete för vardagliga bestyr. Det finns många exempel på hur nationella regler slår olyckligt för gränsbefolkningen. En svensk som arbetar deltid i Norge riskerar att gå miste om exempelvis föräldrapenning, och ett norskt företag som anställer personal som bor i Sverige riskerar att straffas med högre arbetsgivaravgifter.

Genom att ta bort administrativa hinder för människor och företag kan vi skapa tillväxt, utveckling och fler företag i området. Det första som behöver göras är att underlätta arbetspendling och handel i bägge riktningar, samt samverkan inom utbildning och vård.

Ett sätt att stimulera utvecklingen i området är att införa differentierade arbetsgivaravgifter som man har i Norge. Även de sociala rättigheterna behöver reformeras för att skapa bättre villkor för arbetslösa, sjukskrivna och pensionärer.

Den process som startat i Hotagen-Frostviken-Lierne-Röyrvik kan bli ett fördöme för landsbygdsutveckling i gränszonerna. Därför har vi lyft frågan i en motion till Sveriges riksdag.

Per Åsling (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons