Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För och emot lågenergi

Annons

Den vanliga glödlampan är på väg att alltmer ersättas med antingen lysrörslampor eller den nyare LED-lampan. Det finns både för- och nackdelar.

En av nackdelarna med lysrörslampan är att den innehåller lite kvicksilver. En del lysrörslampor har dock ett silikonhölje, som utgör ett skydd. Den är så länge rätt dyr. LED-lampan innehåller däremot inte det miljöfarliga kvicksilvret.

En annan nackdel med både lysrörslampan och LED-lampan är det högre priset. Det finns även flera fördelar med lågenergilampor. En lysrörslampa brukar hålla cirka 10 gånger så länge som en glödlampa och en LED-lampa kan hålla cirka 50 gånger så länge. En lysrörslampa har cirka fem gånger så stor verkningsgrad som en vanlig glödlampa och en LED-lampa kan vara ännu bättre.

Med lågenergilampor minskar elförbrukningen och därmed även i synnerhet vintertid miljöfarliga utsläpp från kol- och oljeeldade kraftverk.

En lysrörslampa blir inte heller lika het som en glödlampa och en LED-lampa blir inte alls het och därmed minskar brandrisken. Man ska dock omedelbart släcka en lysrörslampa om den börjar blinka och detta gäller även lysrör då elförbrukningen och upphettningen ökar då. LED-lampan har däremot inte den nackdelen och i regel inte heller de lysrörslampor som tillverkas i dag.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons