Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folket i arabvärlden behöver inte NATO

Annons

Varför har vi sett så mycket tveksamheter från våra styrande politiker inför demokratiupproren i arabvärlden?

Så länge diktatorerna garanterade stabilitet och fortsatta leveranser av olja var de våra favoriter som inte fick kritiseras och vi stod i kön för att köpa deras olja och att sälja vapen.

Hur kommer våra regeringar att reagera när nu även folken i Saudiarabien och de andra emiraten och shejkdömen vid Persiska Viken kräver demokrati?

Dessa länder utgör världens grymmaste diktaturer där sharialagar härskar oinskränkta och där gästarbetarna behandlas som slavar. De kallas inte ens för skurkstater och de styrande där har av våra länder försedds med vapen för att förtrycka sina undersåtar. Nyligen tilläts det saudiska kungahuset köpa attackflygplan och andra vapen för 60 miljarder dollar från USA.

Nu gör sig NATO berett att ingripa i Libyen för att säkerställa oljebolagens intressen.

Demokrati kan inte bombas fram, varken i Irak, Afghanistan eller Libyen. Och nu diskuteras även möjligheten att skicka svenska soldater dit.

De riskerar då att bli skjutna av de vapensystem som vi själva har varit angelägna om att sälja och som vapenindustrierna har gjort stora vinster på.

Folken i mellanöstern förtjänar allt vårt stöd i sin kamp för demokrati mot sina, av våra länder stödda, diktatoriska styren.

De behöver inga ytterligare nykoloniala militärstyrkor, inte från NATO, inte från EU och inte heller från Sverige.

Kick Leijnse aktiv i Nätverket för Global Fred och Demokrati

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons