Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flickor aborteras även i Sverige

Utställningen ”China girl” visas nu i Östersund. Det är lätt att uppröras över de många flickaborterna i Kina, men är vi så mycket bättre i Sverige?

Annons

Även här förekommer flickaborter, enligt sjukvårdspersonal betydligt vanligare än man tror.

Låt vara att det är mest kvinnor från andra kulturkretsar som gör det, men är det så mycket mer okej av vanliga svenska kvinnor att ta abort för att det inte råkar passa in i deras perfekta planering att bli förälder just då?

Var tredje minut släcks ett människoliv en vanlig vardag på våra sjukhus, för att det inte var planerat och tydligen inte önskat. I radion berättades nyligen om barnmorskor som upplever arbetet vid aborter mycket svårt ibland.

Det har varit tabu att tala om abort som annat än kvinnans ”rättighet” i Sverige, men varför ska vi då döma andra länders sätt att hantera frågan?

En fattig kvinna i Kina som kanske hotas av bestraffning om hon behåller sitt barn, har kanske ändå mindre valfrihet än den kvinna i Sverige som väljer att avsluta det väntade barnets liv.

Väninnan som adopterat barn från Kina sade just detta, att vi måste förstå kinesiska kvinnors situation. De har en fruktansvärd press på sig. Visserligen upplever många svenskor, speciellt tonårstjejer, en press att göra abort för att omgivningen trycker på – men för de kinesiska kvinnorna är det värre. De kan förlora arbete, bostad och familj om de väljer att behålla ”fel” barn. ”China girl” är en viktig utställning, men vi har ingen rätt att peka finger åt kineserna. Även vi nedvärderar vissa människor. De oönskade.

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons