Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felet är systemet

/

Annons

Ingen kan väl ha undgått att ta del av debatten om uppenbara brister inom vård och skola. Det gäller bl a utsortering av elever, "privata vinster", vanvård i äldrevård, övervinster etcetra

Media har bevisat konkreta fel där man bryter mot lagen, bl a med konsekvensen att en rektor omedelbart avgick. Det var en debatt (LT 24 oktober) med rubriken "Privata vinster inom vården upprör politiker".

Regionrådet Robert Uitto och vd för AB Nya Närvården Hans Boberg "småbråkar". De är oense om de privata vinsterna. Uitto ser att dessa är för stora: "Skattemedel har gått till aktieutdelning". Boberg menar tvärtemot att allt skötts enligt reglerna. Det här är exempel på hur det blir när det finns ett systemfel i lagstiftningen.

Ett aktiebolag ska och bör förstås drivas i vinstsyfte. Högsta möjliga vinst är då drivkraften. Att tala om "övervinster" blir märkligt. Det stora felet är att lagstiftningen tillåter aktiebolagsformen som bäddar för problem, för vårdtagare och elever har olika behov och kostar alltså olika. Det bästa är nog att man framöver endast tillåter organisationer där vinstsyfte saknas.

Självkostnadsprincipen bör gälla, varken över- eller underskott i resultatet. Resurser tillförs i stället efter behoven. Vad blir då drivkraften för god kvalité? Jo, organisationens egen människosyn där alla elever och vårdtagare är lika mycket värda. Vård och undervisning ges efter behov. Detta är fullt möjligt, och dessutom nödvändigt att snarast genomföra. Personligen tror jag även att skolan skulle må bäst av att förstatligas så att olikheterna mellan kommunerna reduceras.

Bo Westin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons