Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felanvänd allemansrätt

/
  • Denna traktor måste ha stått på samma plats i många år. Det är ingen trevlig syn att se i fjällen. Foto: Seved Johansson

Vid ett besök i Helags denna sommar tog vi en tur i omgivningen.

Annons

Vad får vi då se, jo, en sönderrostad traktor och olika redskap utkastade i terrängen. Traktorn måste ha stått där i många år, eftersom vädrets makter satt tydliga spår i den. Vem är ägaren till ? Hur kan länsstyrelsen tillåta att den får stå kvar?

Som fjällvandrare måste man hålla sig till allemansrätten, vilket innebär att den som vistas i fjällen inte får ta sig sådan frihet att markägaren och andra fastigheters invånare tillfogas någon nämnvärd olägenhet eller skada. Den som rör sig i skog och mark är också på andra sätt skyldig att ta hänsyn till sin omgivning till växt och djurliv lika väl som till andra människor i närheten. Var och en som utnyttjar allemansrätten eller annars vistas i naturen skall visa hänsyn och varsamhet i sitt umgänge med den.

Att utöva friluftsliv innebär att visa hänsyn och respekt mot naturen, men det gäller tydligen inte för vissa som dumpar skrot på fjället.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons