Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastighetsskatten var en rättvis skatt

/
  • För dem som äger fastigheter för  miljonbelopp blev fastighetsavgiften rena rama högvinsten.

Annons

Man kan nästan få intrycket att signaturen "Bättre kompetens" inte förstår vad som hände med fastighetsskatten när den omvandlades till en fastighetsavgift. Från att ha varit den kanske rättvisaste och fördelningspolitiskt mest effektiva skatten blev den ett skämt som för de flesta vanliga husägare inte innebär någon skillnad alls, och definitivt inte någon sänkning.

För dem som äger fastigheter för miljonbelopp blev den rena rama högvinsten. Man kan nämligen inte få en högre fastighetsavgift än 7412 kr. Det betyder att normalhusägaren fick en avgift som var lika hög eller högre än den gamla skatten var, d.v.s. ingen sänkning alls, och för ägaren av t.ex. ett 50 miljonersgods innebär det en skattesänkning med ca 370 000:-/år. Mer pengar rätt i fickan åt dem som redan har mer än de behöver.

Om det är något som S bör ändra på förutom vinster i välfärden och orättvis pensionärsskatt, så är det att återställa den forna fastighetsskatten. En skatt som dessutom var utomordentligt svår för de rika att fuska med, en bra skatt helst enkelt.

Rättvisetörstande Realist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons