Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farligt vindsurr

/
  • Vindkraftverk alstrar så lågfrekventa ljud att vi inte kan höra dem, men de skapar hälsoproblem, skriver Sure Åström.

Annons

Oväntade hälsoproblem noteras omkring vindkraftverk. Man klagar på stress, huvudvärk och sömnsvårigheter. Många djur reagerar tydligare. Jyllandsposten beskrev förra året hur Kaj Bank Olesen såg sina minkar bli vettskrämda och började bita varandra. Hundratals valpar har blivit vanskapta, något som aldrig hänt förr.

Problemet är infraljud – buller med så låg frekvens att vi inte hör det. Normala mätinstrument registrerar inte så låga frekvenser. Speciella, sällsynta, instrument behövs. Myndigheterna har därför inte känt till styrkan i detta buller.

Infraljud är olika vanligt ljud och sprids längre. Elefanter kommunicerar med varandra på flera kilometers avstånd med infraljud. Våglängderna är så långa att de kan skapa resonans inomhus. En byggnad fungerar som en fiollåda. Ljudtrycket mångfaldigas.

I Bayern gäller ett minsta avstånd mellan vindkraftverk och bostäder om tio gånger den största höjden. Då de vanligen når 200 meter, blir avståndet 2 kilometer. Det kan vara otillräckligt.

Hälsoproblemen är högst reella. Vanliga bullermätningar är helt otillräckliga.

Sture Åström

Nätverket Klimatsans

Håller du med? Vill du skriva en insändare eller debattartikel i ämnet så klicka här och skicka in direkt till oss på LT! Glöm inte att referera till vilket ämne det är du har åsikter om.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons