Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU ligger inte bakom allt gott

Annons

Kjell Albin Abrahamson har ett av sina återkommande angrepp på oss (jämtländska) EU-kritiker i LT 21 februari. I korthet är krönikan en uppräkning av allt det goda som han anser EU uträttat. Och i en avslutande sarkasm får alltså bland annat jag en känga för att inte ha insett detta.

Han tar upp 20 sakområden. Jag skall begränsa mig till ett. Tack vare EU, skriver Kjell Albin, är ”gamla fascistiska länder som Spanien, Portugal och Grekland, liksom gamla kommuniststater som Polen, Tjeckien och Ungern nu blomstrande demokratier”.  EU skulle alltså vara anledningen till att dessa före detta diktaturer nu är demokratier.

Men detta är inte sant. EU hade litet eller inget att göra med att diktaturerna i Sydeuropa föll. I Grekland föll regeringen efter en misslyckad aktion på Cypern, I Spanien var demokratiseringen en direkt följd av att Franco så småningom avled, och revolution i Portugal hade sitt ursprung i befrielsekrigen i Angola och Mocambique.

Och hur var det med Östeuropa? Ja, ingen av de nutidshistoriker jag talat med eller läst nämner EU. Muren föll av många skäl. EU hade inte något direkt med saken att göra. EFTA, FN, OECD kan med lika stor rätt åberopas som skäl till avvecklingen av Europas diktaturer.

Visst kan vi EU-kritiker vara lite blinda för att EU faktiskt uträttar positiva saker, det medges. Men det är ingenting mot den skumögdhet som kännetecknar de stora EU-entusiasterna, som oftast utmålar unionen som alla goda gåvors givare. Så är det inte. EU måste bedömas sakligt och nyktert, och det finns faktiskt mycket goda skäl, både intellektuellt och moraliskt, att ställa sig starkt skeptisk till den stormakt som unionen steg för steg förvandlas till.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons