Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett torg gult som messmör

Annons

På den tiden då man köpte messmör i runda burkar med vaxad insida gick tongångarna höga om en tärning. I dag lever den ett stillsamt liv framför entrén till biblioteket i Östersund.

I början av sommaren förfärades somliga av vad man fick se när man kom flygvägen till vår stad, en messmörstub och Östersund profileras som messmörets huvudstad. Det var verkligen inget man tyckte om från dem som styr i vår stad. Nej, besökarna ska få en känsla av vilken plats de kommer till. Tjänstemännen och kommunledningen har genom åren används sig av OS, miljö, evenemang, IT, livskvalitet och folkhälsa för att profilera Östersund i en politiskt korrekt anda.

Vad har då skapat denna unika plats på jorden? Vårt Jämtland med sin underbara stad Östersund.

Det är jordbruk med sin uppodling av de mörka djupa skogarna. I dag ser vi ett rikt kulturlandskap skapat de senaste tusen åren och allt detta skedde för att hålla liv i de så för oss här i norr livsviktiga mjölkkorna. Utan dem hade våra förfäder aldrig överlevt vintrarna här runt det som sedermera blev Vinterstaden.

I dag finns det bara cirka 200 mjölkproducenter i vårt län. På sjuttiotalet var de över ett tusen stycken. I dag fraktas både foder och skit med lastbil för att dessa fåtaliga bönder skall hinna med att bruka hela detta fantastiska landskap som blev vår lott.

Därför är det så roligt att de folkvalda styrande äntligen har förstått allt detta och skapat ett Messmörstorg här i Östersund, för de gula stenarna som ibland spricker har messmörets varma gula färg. I år fyller även Fjällbrynt 70 år som varumärke, det är inte alla jubilarer förunnat att få ett helt torg.

J Därför är det så roligt att de folkvalda styrande äntligen har förstått allt detta och skapat ett Messmörstorg här i Östersund.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons