Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett stort fackligt svek av IF Metall

Annons

Trodde inte mina öron då jag fick höra IF Metalls senaste utspel på nyheterna. Jag anser det vara ett stort fackligt svek, att rubba på den svenska modellen på arbetsmarknaden.

Det fackliga löftet är skjutet i sank, nu har svenskt näringsliv ett gyllene läge att krossa fackföreningarna.

Risken är stor att den solida modell vi haft och som är unik i världen blir ihålig som en schweizerost. Risken är stor att vi får en låglönemarknad, där arbetsgivaren kan hävda att om vi inte går med på lönesänkningar eller att vi kräver lönehöjningar, så kontrar de med uppsägningar.

Jag skulle kalla det för ren utpressning och att ett så stort fackförbund som IF Metall går in i fällan känns absurt.

Har någon tagit hänsyn till att en löneminskning också innebär mindre a-kassa, mindre pension, mindre sjukpenning och mindre semesterersättning.

Att gå med på lönesänkningar för arbetarna på Volvo är ett ändå större svek. Volvo som egentligen borde bojkottas, har den senaste tiden haft aktieutdelning till aktieägarna och dessutom föreslår de en bonushöjning av alla chefers löner. Hur harmonierar det i ett företag som är i sån kris?

Handlar det inte om att företaget går med vinst men inte tillräckligt i aktieägarnas ögon. Många företag läggs ner trots att de går med vinst. Det absurda med marknaden i dag är att vinsterna inte betraktas som tillräckliga.

Vart finns samhällsansvaret i Volvos ledning? Och vart finns samhällsansvaret hos regeringen som tiger ihjäl utvecklingen.

Den största katastrofen som drabbat Sverige i modern tid är finanskrisen i dag. Jag kan inte förstå hur en sittande regering kan blunda för det faktumet.

Svenska folket har gett den sittande regeringen ett förtroende som skall förvaltas för Sveriges bästa.

Sveriges bästa i det här fallet är inte storfinansen, som är en liten klick av Sveriges invånare.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons