Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett Nobelpris för oss

Elinor Ostrom får ekonomipriset till Nobels minne för det forskningsarbete som visar att naturtillgångar/ekosystem helst ska kontrolleras, vårdas och brukas av människorna som försörjer sig på dem.

Annons

Att låta avlägsna myndigheter och stora företag, ansvara för vårdandet och brukandet är alltså de sämsta alternativen.

Äntligen kan vi som arbetar med lokal förvaltning i Åre flytta fram positionerna med hjälp av en pristagare som visar att det finns klokare sätt att förvalta jordens tillgångar. De kommande 20 åren blir ruskigt spännande när vår växande mänsklighet tvingas anpassa sig till smärtsamt begränsande naturtillgångar. Ostrom erbjuder prima bränsle i de tusentals tankesmedjor som nu driver utvecklingen framåt jorden runt.

Här i Åres gröna dalar vill vi nu experimentera vidare med framtidens former för lokal samverkan och kombinera den moderna tidens möjligheter och utmaningar med de mångtusenåriga erfarenheterna som Ostrom samlat i åtta allmängiltiga principer, (”Governing the commons” av Ostrom). Hur organiserar, finansierar, förvaltar och firar vi bäst? Vi gör vårt bästa för att gå från ord till handling med utgångspunkt från bland annat Ostroms slutsatser när Fjällbete tillsammans med SLU och Etik & Energi bjuder till en handgriplig konferens på temat Bygdebalans 15–16 okt i Undersåker.

Om vi arbetar tillräckligt bra så borde vi kunna erbjuda en mer attraktiv framtid till våra barn. Om vi gör det tillräckligt snabbt så borde vi dessutom locka många nya besökare till vårt händelserika hörn av världen.

Jörgen Andersson, daglig ledare och Linda Forss, medarbetare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons