Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett av världens underverk utanför Rossön?

/

Annons

Antingen fanns det jättar för några tusen år sedan eller fanns det ingenjörskunskaper som när egypterna byggde pyramiderna med hjälp av rullar, hävstänger och lyftblock för 3 000 år sedan. Samt konstnärer som målade med rödockra på stora och märkliga flyttblock.

Ity här har ett flyttblock på Nagasjöhöjden utanför Rossön i Jämtlands län i storleken omkring 75 ton pallats upp på tre punkter med tre stenar i storlek omkring 1 kubikfot.

Bara 100 meter från flyttblocket finns ett gammalt björnide under ett flyttblock. Flyttblocket omges av vildmark varför en stig behöver röjas och märkas upp samt anvisningsskyltar sättas upp från Nagasjöhöjden så att intresserade kan hitta rariteten. Anser det uteslutet, att inlandsisen stannat upp och smält så mycket underifrån att där lämnats utrymme för ett stort flyttblock att stå kvar på tre stenar.

Har arbetat och bott i Asien, Afrika och Sydamerika i drygt 5 år och sett en stor del av Sverige men detta uppallade stora flyttblock är nog det märkligaste jag sett! Är det ett av världens underverk?

Erland Lundgren, Norrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons