Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Engagemang eller ekonomi?

Debatten kring friskolor som går med vinst har varit häftig. Företag ska göra vinst, för det är en förutsättning för att de ska befatta sig med en verksamhet.

Annons

Det betyder även att de ska kunna lägga ner en verksamhet eller delar av den som inte går med vinst. De ska agera på en marknad med fri konkurrens som i sin tur förutsätter lika villkor för alla aktörer.

Kräver förespråkare av vinstdrivande friskolor att detta även ska gälla våra offentligt drivna skolor? Ska även de kunna lägga ner en verksamhet som inte genererar vinst längre? Ska även de kunna vägra ta emot de elever som inte är lönande? Ska även de kunna vägra ta emot de elever som av någon anledning inte är nöjda med sin friskola och hoppar av? Ska även de kunna vägra ta emot de elever som drabbas av ett friskoleföretags nedläggning?

Däremot finns det argument för att icke vinstorienterade stiftelser eller kooperativ driver friskolor. De frigör engagemang som är till förmån för kvalitén på undervisningen och kommer eleverna tillgodo.

Tänk samhällsekonomiskt!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons