Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En orealistisk energitaktik

I världen tillverkas cirka två tredjedelar av all el med kol, naturgas och olja som ger utsläpp av koldioxid. Kärnkraften ger 16 procent och lika mycket ger vattenkraften.

Annons

 Andra förnyelsebara energikällor bidrar med mindre än två procent. Här ingår alltså vindkraft, biobränslen och geotermisk el. El från solen ger 0,01 procent. Ingen realist tror att det är möjligt att ersätta 82 procent av världens elproduktion (fossil och kärnkraft) med något annat. Att hoppas att världens elförbrukning ska minska är lika orealistiskt med tanke på tillväxten i Kina och Indien med drygt två miljarder invånare. Dessutom saknar ungefär 25 procent av jordens befolkning helt tillgång till el.

Det viktigaste är att ersätta kolkraft med något som ger el utan koldioxid. Vindkraften ersätter vattenkraft, eftersom det är den som kan regleras ned när vindkraften råkar producera el (cirka 18 procent av tiden). Kärnkraften går bäst på full gas, så den regleras inte ned i första hand. Samma gäller kolkraft. Det är därför som dansk vindkraft ersätter – svensk vattenkraft. Den svenska vindkraften exporteras till grannländerna till ett pris under produktionskostnad med subventioner från svenska elkunder som mellanskillnad. Den danska kolkraften går för fullt.

Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin har publicerat rapporten ”Vägval energi”. Slutsatsen är att det klimatsmartaste är att effektivisera, införa elbilar och fortsätta använda kärnkraft. Vindkraft är dyrast och ger minst effekt för att minska koldioxid. Ska älvräddare, kärnkraftsmotståndare, vindkraftskramare och dito motståndare alla få sin vilja igenom så är det snart bara världens kolkraftverk som går för fullt!

Magnus Hansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons