Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En avveckling av Verkön sänker båtlivet

Annons

Storsjöns Sjöråd anser att en avveckling av Verkön skulle vara en katastrof för ett växande båtliv/båtturism på Storsjön. Ett levande båtliv kräver gästhamnar och utflyktsmål. I dag har vi endast två gästhamnar Verkön och Kungsgårdsviken. Verkön är den enda gästhamnen, som förutom brygganläggning, badplats, bastu, vindskydd, också erbjuder restaurang- och hotell verksamhet. Ett problem är att själva hamnen inte motsvarar dagens behov av bryggplatser, här behövs en utbyggnad i stället för en nedläggning. En utbyggnad av hamnen skulle medföra fler besökare och därmed bättre förutsättningar för en fortsatt drift.

Viktigt för en fortsatt drift av Verkön är också att S/S Thomee finns kvar, då både mat- och hotellgäster kommer med ångaren, vilken är en viktig profil i marknadsföringen av Sommarstaden Östersund. En avveckling skulle med stor sannolikhet få konsekvenser på besöksnäringen.

Båtlivet på Storsjön är i dag en stor fritidssektor och representerar även en växande turism på hemmaplan. Detta kräver dock en rad av årligt återkommande insatser beträffande grundförutsättningarna, hamn- och varvskapacitet, sjösättningskranar, gästhamnar och sjösäkerhetsåtgärder. Storsjöns Sjöråd, representerar sjösportutövarna på Storsjön. Sammantaget ingår mer än 1200 medlemmar. Vår målsättning är att verka för båtsportens utveckling på Storsjön.

Sjörådet är också den grupp som planerade och genomförde sjökortsprojektet över Storsjön och de pengar som sjökortsprojektet i dag genererar återinvesteras i sjösäkerhetsprojekt och investeras i dag vid iordningställande och drift av Kungsgårdsvikens gästhamn.

Förutom utveckling och sjökortsfrågor arbetar gruppen för andra sjösäkerhetsfrågor som utmärkning av grund, VHF-radio och fyrar på sjön.

För Storsjöns Sjöråd, Lars Göransson, Asbjörn Norling

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons