Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dvärgbandmasken hotar bärskörden

Annons

Fyndet av dvärgbandmasken utanför Uddevalla måste leda till åtgärder för att stoppa vidare spridning i första hand, samtidigt som parasitens värddjur undersöks så området med smittan kan fastställas, därefter i andra hand åtgärder för att eliminera parasiten från vårt land.

Vi älskar vår natur som vi ofta vill besöka, men denna parasit hotar att för evigt omöjliggöra detta. Vem njuter inte i fulla drag av att stoppa hjortron, hallon, åkerbär, blåbär direkt i munnen vid plockning eller vid sporadiska besök i skogen. Vem tar inte klasar från bärbusken och smaskar och ler av naturens frukter. Vi tar för givet att det ska vara färska nyplockade jordgubbar i grädden på tårtan. Nu hotar verkligheten att göra detta till historia och inte längre kan vi ha katt och hund utan att utsätta oss för risker.

Djuren måste avmaskas en gång per månad livet ut och allt träck måste hopsamlas och destrueras. Efter en språngtur runt huset finns risken att hunden sprider ägg inne i huset som potentiellt kan smitta envar. Det är ansvarslöst att försöka ignorera faran som vi fått höra på radionyheterna i dag, det borde åtalas. Även om smittorisken är liten kan den drabba just dig.

Vi lever i en representativ demokrati, vi har valt politikerna och inrättat myndigheter för att ta vara på landets innevånares intressen på samtliga områden. Nu är det minsann läge att leva upp till förtroendet. Gör vad som behövs så vi slipper denna parasit.

Kenneth Erikson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons