Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diskutera försämringar för pensionärerna

/

Annons

Dialog mellan brukare (de som betalar) och det politiska systemet i landstinget och kommunerna är ett viktigt utvecklingsområde. Dels för att undanröja en misstro mot politiker och tjänstemän och öka tilltron till den politiska processen.

En aktuell process i landstinget är eventuella förändringar när det gäller fria sjukresor för personer över 80 år. En förändring som skulle innebära betydande försämringar för många. Man kan förstå att den ekonomiska situationen kräver att man lyfter på alla stenar för att minska kostnader på en del områden. PRO oroas över utvecklingen, men inser naturligtvis samtidigt att det finns nödvändiga och ej önskvärda förändringar.

Men, vi vill understryka att frågan till stora delar handlar om tillgänglighet, en grundbult i landstingets politiska målsättning. Vi ser problemen med nuvarande system med ålder som utgångspunkt för fria resor.

Naturligtvis finns det ett antal olika faktorer som måste beaktas.

Det handlar om var man bor, tillgång till allmänna kommunikationer, fysiska och psykiska hinder och annat som inte alls styrs av ålder. I ett sådant perspektiv ter det sig ganska platt att diskutera 80 eller 85 år. Det enda och enkla syftet blir att ?spara? 5 miljoner kronor.

I LPR, (Landstingets pensionärsråd) kan landstinget redovisa sina tankar samtidigt som pensionärer kan ge bilder av konsekvenser. För den skull borde den aktuella utredningen gå ut på remiss till våra pensionärsorganisationer. I en tid där de ekonomiska resurserna inte räcker och omfördelningar därför krävs måste kunskap om konsekvenser analyseras.

Leif Persson, ordförande PRO Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons