Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det krävs samsyn på tjuvfiske

Annons

Tjuvfiske är sedan länge en vanlig benämning på otillåtet fiske och olaga fiske.

Vid årsskiftet sjösattes den nya LOFO (Lagen om fiskevårdsområden). En av nyheterna i lagen är att vid olaga fiske får fiskevårdsområderna (fvo) ta ut en kontrollavgift av personer, som har fiskekort, men inte följer de fiskeregler som är fastställda.

Kontrollavgiften som kan tas ut, och får behållas av fvo, får inte överstiga 10 procent av aktuellt prisbasbelopp (42 800 kr. år 2011). Storleken på beloppet avgörs av styrelsen i fvo. Eventuell fisk i det olaga fisket får beslagtas, däremot inga redskap.

Otillåtet fiske är en förseelse mot Fiskelagen och är ett domstolsärende.

Den här rätten för fvo, att ta ut en kontrollavgift kan skapa problem.

För fvo, speciellt de som gränsar till varandra, bör ha en gemensam syn och värdering av ett olaga fiske, och därmed kontrollavgiften – om den ska tas ut.

Fiskekortets regler för fisket måste vara noggrant redovisat i kortet eller som bilaga, för att den fiskande ska bli tydligt informerad om reglerna Om inte det sker, kan man glömma detta med kontrollavgift.

Med tanke på fiskets betydelse, både för lokalbefolkning och turister, bör fvo tänka till ordentligt om detta med kontrollavgift, och eventuella konsekvenser.

Personer som utövar Fisketillsyning måste ha klara direktiv om vad som gäller. Frågan är om inte det optimala vore att samtliga fvo i länet hade en likartad syn på straffskalan.

Göran Olsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons