Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns inget de och vi

En av de bärande pelarna i vår europeiska, sekulära och inte minst svenska värdegrund, är varje människas rätt att bli bedömd (och om nödvändigt också dömd) utifrån vem hon själv är och vad hon själv gör.

Annons

 Jimmie Åkesson föraktar denna värdegrund. Med sitt grupperande av människor utifrån etnicitet och religion förnekar han det Sverige som jag är stolt över att vara medborgare i.

Det homogena klansamhälle han längtar till är inte mitt Sverige.

Läs hans artikel. Byt ut ”Sverige” mot ”Serbien” och den kunde vara skriven av Radovan Karadzic eller Ratko Mladic. Eller byt ut ”muslimer” mot ”judar”: Då blir äldre och ännu mer förfärande samband uppenbara.

Vägen till Auschwitz och Srebrenica har alltid varit mycket, mycket kortare är vad någon trott. Skall vi bli förvånade en gång till, när vi plötsligt är där? Eller skall vi minnas och lära:

Aldrig mer!

Varje människa är ett universum. Också de somalier och etiopier som drunknar i Medelhavet varje dag. De drunknar för sin enda strävan: Att få arbeta och försörja sig själva och sina familjer.

Det finns inget de och vi. Det finns bara ett vi. Detta vi är odelbart. Annars är vi inte längre människor. Så allvarligt är valet, här och nu, och alltid.

S E

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons