Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debattera renfrågan sakligt

Härjedalingar, jämtar och markägare i anslutning till det så kallade renbetesområdet beskylls ofta för att vara samehatare och rasister. Jag efterlyser en saklig debatt där fakta inte döljs eller förvanskas.

Annons

Jag anser att alla medborgare ska vara lika mycket värda.

1. Härjedalens kommuns motiverade sitt nej, till en motion om ökad demokrati i det så kallade renbetesområdet, så här: ”Dessa speciella rättigheter torde inte vara förhandlingsbara och förutsättningar för att alla härjedalingar skulle ges samma rättigheter kan inte anses finnas”.

Vi bor med andra ord i en kommun som anser att alla medborgare inte har samma rättigheter.

2. Marker i Sörvattnet och Högvålen köptes in av staten från bönder under hot om tvångsinlösen för att utöka vinterbetet för ren. Sedan, i mitten av 1900-talet, blev markerna året runt-bete för ren med tillhörande rättigheter för jakt och fiske för renägarna. Detta är ett exempel, av många, där myndigheterna hela tiden tar från en grupp och ger till en annan.

3. Under 1980-talet överfördes stora älgjaktsområden i Högvålen och Sörvattnet till renägare i området.

Motiveringen var att renägarna hade för små älgjaktsmarker. Siffror visar att renägarna hade tio gånger så stora marker per familj som familjerna utan renskötselrätt. En renägare hade ett år 27 jaktgäster. Detta är exempel på renägarnas expansion på bekostnad av andra som bor i området.

Samer, kväner och alla andra svenska medborgare, som inte har renskötselrätt, kämpar dagligen med länsstyrelserna och andra myndigheter för alla medborgares likhet inför lagen i Norrlands fjälltrakter.

Enligt Samuel Roturer (SLU Umeå rapport 2-2007) skadas 8 procent (176 st) av tallplantorna per hektar till följd av renbete. Om två tallplantor per hektar förstörs inom renbetesområdet är förlusten för markägarna 480 miljoner kronor per år.

Det är svårt att vara markägare i och intill renbetesområdet.

J Andra svenska medborgare, som inte har renskötselrätt, kämpar dagligen för allas likhet inför lagen i Norrlands fjälltrakter.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons