Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De nya Apoteken ökar tillgängligheten

/

Annons

Regeringen genomför en reformering av apoteksmarknaden som kommer att träda i kraft i sommar. I huvudsak innebär den att fler aktörer får möjlighet att driva apotek. Dessutom kommer det att bli möjligt att köpa vissa receptfria läkemedel i vanliga butiker någon gång i höst.

Det är oerhört viktigt att människor har tillgång till de mediciner de behöver och att de i samband med det kan få en bra rådgivning. Idag är det så att det i Sverige går 10 800 individer per apotek, medan det i övriga EU ligger på 3 900 individer per apotek i snitt. Det primära syftet med att låta fler aktörer sälja läkemedel är att öka tillgängligheten. I Norge har antalet apotek ökat med mer än 60 procent sedan de genomförde sin omreglering. Öppettiderna har förbättrats avsevärt och väntetiderna har blivit kortare.

Läkemedel är inte vilken vara som helst. Därför krävs det stark kontroll på apotek med receptbelagda läkemedel bland annat när det gäller farmaceutisk kompetens. Därför kommer försäljningen även i fortsättningen att omfattas av statlig reglering.

Målet är alltså att apoteken ska bli fler. Vissa av dagens apotek kommer att få nya ägare som förbinder sig att driva det vidare i minst tre år. Apoteket AB kommer också vara kvar som en viktig aktör. Detta är viktigt speciellt för glesbygden. Dessutom kommer försäljningen via Internet och postorder att fortsätta öka.

Det finns inget som tyder på att medicinen skulle bli dyrare. Priserna på receptbelagda mediciner kommer även fortsättningsvis att sättas av Tand- och Läkemedelsförmånsverket. Vi vill alltså öka tillgängligheten för oss alla utan att tumma på kvalitén och säkerheten.

J Läkemedel är inte vilken vara som helst. Därför krävs det stark kontroll på apotek med receptbelagda läkemedel bland annat när det gäller farmaceutisk kompetens.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons