Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför shoppade vi i London

LT skriver 25 november om vår resa till England. Här vill vi tillföra bakgrund och fakta till dessa artiklar.

Annons

Under några år har Härnösands stift satsat på att främja församlingarnas gudstjänstutveckling. Nu har även Bräcke-Nyhem och Revsund, Sundsjö, Bodsjö församlingar bestämt att vi kliver på tåget, och ingå i stiftets gudstjänstnätverk. En del av den utveckling av gudstjänstlivet som vi vill bedriva i församlingarna är en mässa som vi fått oss presenterad vid en av stiftets utbildningsdagar. Det som är nytt med mässan är framför allt att den tar tillvara och synliggör både anställda och ideella medarbetare. Kantorer, körer, konfirmander, barn- och ungdomar och ideellas engagemang tas tillvara. Sången och musiken har en framträdande roll i mässan.  Kyrkorummet smyckas och kyrkans liturgi synliggörs. Gudstjänsten blir en upplevelse för alla sinnen. Samtidigt blir mässan hela församlingens mässa och inte bara prästens mässa.

I samband med detta får Bräcke och Revsunds pastorats sex körer egna körkåpor, i likhet med många andra församlingars körer.

Samtidigt kompletterar församlingarna sina mässkrudar och en del annan liturgisk utrustning som saknats. Vår beräkning innebär att vi för detta endast betalar ca en fjärdedel av vad inköpen skulle kosta i Sverige. Resekostnaden, inräknat boende och traktamente, är totalt ca 18 000 kronor för tre personer.

Eva Eriksson, Stephanus Neib och Lars Riberth, tjänstgörande präster i Bräcke-Nyhems och Revsund, Sundsjö och Bodsjö församlingar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons