Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför hundfritt i vissa skidspår

/
  • Lösa hundar stör övriga skidåkare, skriver Joakim Halvarsson.Foto: JESUS DIGES/Scanpix

Annons

Svar på insändare i LT 7 mars vilken berörde hundar i skidspåren. Riktlinjen kring att endast vissa skidspår är upplåtna för skidåkning med hundar har funnits sedan slutet av 1970-talet.

Argumenten för denna riktlinje är i huvudsak två.  

Dels handlar det om de avtryck som hundarna lämnar i skidspåren. Speciellt när spåren är nypreparerade och inte har frusit till så blir det rejäla avtryck efter hundarna som är störande för övriga skidåkare samt förstör spårprepareringen. Givetvis lämnar vissa hundar mer avtryck än andra. Tyvärr använder inte alla hundägare sitt sunda förnuft utan vissa låter hundarna springa även i det klassiska spåret. Det är av samma skäl som man inte får rida, promenera eller springa i skidspåren.

Dels handlar det om att hundarna stör övriga skidåkare. Återigen har vissa hundägare bra ordning på sin hund och håller den kopplad samt har kort lina vilket inte stör andra skidåkare nämnvärt. Tyvärr finns det dock hundägare som inte har samma ordning på sina hundar eller far fram som torpeder i skidspåret.

I dagsläget hänvisas de som vill åka skidor med sin hund till Hund – och pulkaspåret på Skidstadion, Lugnviks elljusspår, Odensala elljusspår samt förbindelsen mellan Odensala elljusspår och Spikbodarnas elljusspår.

Joakim Halvarsson, enhetschef fritid, Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons