Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig tillväxtprognos

Annons

I dagarna har ett förslag till tillväxtprogram för Östersunds kommun presenterats.

Det är glädjande att även de styrande partierna numera också har samma ambition som vi allianspartier haft sen tidigare, nämligen visionen om ett större Östersund.

Vi i alliansen har tidigare menat att Östersund borde ha haft som mål att det 2010 skulle bo 60 000 invånare. Nu i förslaget till nytt tillväxtprogram anges att målet 2013 är 63 000 invånare och 2020 är det 70 000 invånare. Så långt är allt gott och väl.

Däremot är det ett uttryck för låga ambitioner när man anger att antalet sysselsatta mellan 2007 och 2013 ska öka med 839 personer samtidigt som antalet invånare samma period ska öka med 4 314 stycken. Det vill säga så räknar man med att förvärvsfrekvensen (antalet jobb jämfört med antalet innevånare) ska sjunka med 2,5 procentenheter. Det motsvarar att vi i ett slag nu i dag skulle förlora 1 300 jobb. Det kan ju jämföras med garnisionsnedläggning som var ungefär så många. Det kan väl inte vara nåt att eftersträva.

Ska man ha ett tillväxtprogram så ska det väl just inspirera och visa vägen på tillväxt av både nya innevånare och fler jobb. Redan i utgångsläget har ju Jämtlands län färre innevånare i arbete än andra delar av landet och att då sänka de siffrorna är helt fel väg att slå in på. Målet måste väl ändå var att fler Östersundare och länsbor har ett arbete.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons