Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för oss att få välja vård

Annons

En ny reform träder i kraft den 1 januari 2010. Regeringens syfte med reformen är att du som patient ska få mera att välja på inom primärvården. Det innebär att landstingets monopol på området nu försvinner.

Är  du inte nöjd med tillgängligheten, telefonköerna eller bemötandet, kan du välja en annan hälsocentral, privat eller offentlig, under förutsättning att den aktuelle vårdgivaren klarar de kvalitetskrav som landstinget kommer att ställa, även på de privata utförarna i denna nya reform. Kostnaden för vården kommer även i framtiden att betalas av det allmänna.

När man ökar tillgängligheten och minskar köerna i vården, så minskar man också plånbokens betydelse  för att få vård.

Med nuvarande system har människor med god ekonomi helt enkelt kunnat köpa sig förbi köerna, genom att vända sig till privata vårdgivare som funnits utanför det allmänna sjukförsäkringssystemet. Det tycker vi är fel.

Trots att vi i vårt län, med största sannolikhet nu kommer att få flera sjukvårdsutövare och betydligt bättre tillgänglighet till primärvården, så stretar landstingsrådet Robert Uitto och hans samarbetspartners från vänsterpartiet och miljöpartiet emot införandet av reformen.

De inser samtidigt att reformen är obligatorisk och går därför ut och lovar att det ska bli en så kallad ”återställare” på det här området, i det fall att det blir en vänsterregering efter valet 2010.

Är det så att Robert Uitto och hans samarbetspartners, återigen vill införa plånbokens makt i den svenska och jämtländska primärvården?

Vi tycker det är på tiden att jämtar och härjedalingar själva får välja vårdinrättning. Vi tror att ökad konkurrens leder till kortare köer, bättre tillgänglighet och ett bättre bemötande.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons