Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att omvärdera Hugo Chavez

Läste nyheterna härom dagen och fastnade vid en artikel som berättade att svenska vapen hittats hos Farc-guerillan.

Annons

När jag läste vidare visade det sig vara vapen exporterade till det socialiststyrda Venezuela som hittats hos Farc.

Att hitta vapen hos en av världens rikaste gerillagrupper, som redan sägs äga ubåtar och ha ett flygvapen, är kanske inte så förvånande. Däremot är det uppseendeväckande att det är svenska vapen, speciellt då Sverige är ett land som är ganska noga med att via avtal se till att de vapen vi exporterar inte hamnar hos just länder i krig eller hos terroristgrupper.

Hur ställer sig nu fredsaktivisterna till det faktum att ett socialistiskt land som Venezuela, med den från vänstern ofta hyllade Hugo Chavez, försett en gerillagrupp med vapen?

Att sedan Hugo Chavez svarar på de colombianska anklagelserna genom att kalla hem sin ambassadör i Colombia, se över handelsförbindelserna samt anklaga Colombia för att söka amerikansk hjälp i landets kamp mot kokainkarteller, väcker för mig bara fler frågor till hur de svenska vapnen hamnat hos Farc. Kan det vara så att just den här gerillan kämpar mot ett land med en konservativ icke- socialistisk politik och att det därigenom rättfärdigar deras kamp i Venezuelas ögon?

Undra hur det skulle låtit under kalla kriget om det skett lika öppet då? Absolut inte för att rättfärdiga Afghanistan, Iran, Contras, eller för den delen Pol Pots Kambodja. Det låter lika illa i mina öron, förutom att Afghanistan åtminstone förde en kamp mot en ockuperande statsmakt. Krig mellan stater skall inte rättfärdigas, men att stödja genom att uppenbarligen strunta i ingångna avtal som är till för att just förhindra vapenspridning till terrorister och gerillor känns lite väl magstarkt.

J Hur ställer sig fredsaktivisterna till det faktum att ett socialistiskt land som Venezuela, med den från vänstern ofta hyllade Hugo Chavez, försett en gerillagrupp med vapen?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons