Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cyniskt spel om vår mat

/
  • För en tid sedan kunde jag läsa att ingredienserna till ärtsoppa skickas från Sverige till Bryssel. Sedan kokas allt ihop och åker tillbaka till oss, skriver Rolf G. Swedbergh.Foto: Ulrika Andersson

Annons

Jag brukar till och från skriva om maten, vilken är ett gemensamt intresse för allas vår överlevnad.

Lagen om offentlig upphandling gör att exempelvis kommuner och landsting tvingas köpa där det är billigast. Några miljöhänsyn tas minsann inte. Mat blir inte godare av att transporteras.

Vid mina resor med buss till Stockholm kan man räkna oändligt många möten med långtradare som transporterar inte bara mat utan allt mellan himmel och jord för att krydda upp vår vardag.

För en tid sedan kunde jag läsa att ingredienserna till ärtsoppa skickas från Sverige till Bryssel. Sedan kokas allt ihop och åker tillbaka till oss. Läste också att fiskefartygen utanför Belgiens kust tar upp mängder med räkor. Sedan skickas räkorna till Ukraina och Marocko där de skalas och packas varefter allt återvänder till oss. Det finns hur många liknande exempel som helst. Den så kallade ”marknaden” tar inga miljöhänsyn utan utnyttjar självklart de länder som har billigaste arbetskraften. Ett cyniskt spel som vi alla blir inblandade i på detta sätt.

I dag diskuterar EU-länderna klimathoten och kommer emellanåt fram till vissa beslut. Men det känns fortfarande långt till någon ny världsordning där miljön blir vinnare. Än så länge är det mycket prat och lite verkstad.

Vi själva, som konsumenter, kan naturligtvis påverka genom att handla exempelvis så mycken närproducerad mat som möjligt. Sverige måste också som land påverka EU att ta miljöhänsyn vid offentlig upphandling. Vid transporter rent allmänt måste järnvägen utnyttjas i större utsträckning. Allt för att både vi själva och vårt klot skall överleva i en framtid.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons