Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern ointresserad av folkhälsa

”Folkhälsa finns inte.” Centerpartiets ungdomsförbund (CUF) konstaterar att hälsa är individuellt och beslutade på sin stämma i Östersund i helgen att Statens folkhälsoinstitut därför borde läggas ner.

Annons

Statens folkhälsoinstitut, som är placerat just här i Östersund, arbetar bland annat med att undersöka vilka följder den förda och föreslagna politiken får för människor. Målet för folkhälsopolitiken är att alla, på lika villkor, ska ha möjlighet till god hälsa.

I frågor som arbetsmiljö, matvanor och skydd mot smittspridning måste många olika perspektiv räknas med. Den information som Statens folkhälsoinstitut sammanställer behövs för att fatta välgrundade politiska beslut.

CUF vill alltså lägga ner myndigheten, med argu-mentet att varje individ har en egen hälsa. Så skönt för tobaks- och alkoholindustrin att dess kamp mot politiken äntligen får stöd! Synd bara för alla oss som tycker att det är viktigt med forskning och information om hälsorelaterade frågor...

Det CUF egentligen vill åt är att Statens folkhälsoinstitut ibland talar klarspråk om hälsa i termer av sociala och ekonomiska skillnader. I CUF:s libertarianska världs-bild finns inga klasskillnader, inga grunder för en systematisk folkhälsopolitik – bara individer, fritt svävande utan relation till varandra.

Stämmobeslutet är ett bevis på hur CUF, i likhet med andra borgerliga ung-domsförbund, helt går upp i sin ortodoxa individualistiska tro. Den som känner Centern som ett folkrörelseparti torde rodna vid läsning av stämmobesluten.

J CUF vill lägga ner folkhälso-institutet, med argumentet att varje individ har en egen hälsa. Så skönt för tobaks- och alkoholindustrin att dess kamp mot politiken äntligen får stöd.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons