Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg kärnkraftverk i länet

Annons

Kärnkraft kan bli ett stort lyft för Jämtland? Vi har uran i mängder samt en stabil berggrund att förvara avfallet i.

I media har vi bara sett dem som är negativa till uranbrytning, de positiva har ej fått plats.

Sverige har ännu ett stabilt politiskt system med väl fungerande miljökontrollorgan, vilket man inte har i de länder där vi nu köper vårt uran; gamla kolonialstater där demokrati och miljöpåverkan verkligen kan ifrågasättas.

Visst kan man satsa på vindkraftverk men hur många sådana behöver vi för att täcka vårt energibehov och hur bra är det att satsa på förfulande utsikt i Jämtland där vi lever och vill leva på naturupplevelser?

Med ett eget kärnkraftverk i Jämtland har vi löst problemet med en utbyggnad av vattenkraften och vi behöver inte bygga fula och ineffektiva vindkraftverk.

Min tanke är att bygga ett nytt kärnkraftverk vid Storsjön och koppla kylvattnet till den befintliga fjärrvärme som finns i Östersund i stället för att skicka ut kylvattnet i Storsjön och därigenom få en miljöpåverkan med varmare vatten som följd. Med energi från kylvattnet är jag övertygad att en hel del av den energi som man i dag använder från skogsråvara kan användas till etanol till våra bilar i stället. De som i dag hävdar att Jämtland blir oattraktivt för turismnäring på grund av uranbrytning menar jag har fel. Med en miljökonsekvensbeskrivning och minskade koldioxidhalter kanske vi kan behålla vårt klimat med snörika vintrar och en fauna som inte påverkas av ett varmare klimat?

Vi kan även genom vår stabila bergrund ta emot kärnavfall från andra länder och därigenom få en säker inkomst till länet.

Har ni som är motståndare till kärnkraft och uranbrytning i Jämtland någonsin funderat över den miljöpåverkan och humanpåverkan som så kallade miljöbränslen vi i dag köper har?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons