Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra med arbetslöshet

Vi måste våga acceptera lågkonsumtion och icke-tillväxt som en livsstil om vi ska rädda klimatet och jorden.

Annons

 Om alla människor levde som i Sverige skulle det behövas tre jordklot. Men att vi skär ner till en tredjedel räcker inte, för många andra människor i världen måste få det bättre än vad dom har nu om det ska bli rättvist.

I Bergs kommun har två stora industrier lagts ner och människor blivit arbetslösa.

Visst är det tråkigt med arbetslöshet, men se det positiva: Dom behöver inte längre åka till arbetet varje dag och slipper alltså åka bil eller åka buss. Dom har inte råd med lyxkonsumtion som Thailandsresor eller snöskoter och minskar utsläppen jättemycket.

På grund av mindre pengar måste dom köpa billigare mat, mindre kött. Bra för miljön! Men dom har fortfarande samma skola och sjukvård, så allt som folk behöver finns fortfarande.

Om barnen bor kvar i hemmet och dom äldre också kan mycket bostadsyta sparas in samtidigt som dom arbetslösa kan ta hand om barn och gamla. Det behövs ingen hemtjänst som kör runt i bilar. Det är egentligen bara det onödiga som försvinner med lågkonsumtion!

Mindre konsumtion betyder ju mindre produktion, så folk kan arbeta mindre. Anta att varje människa bara fick arbeta för lön sex timmar per dag. Kanske kan man jobba bara tre dagar i veckan. Sen kan man arbeta oavlönat, exempelvis på skolor och sjukhus. Vi måste se till att lönerna fördelas mera lika om man jobbar mycket eller lite.

Politikerna pratar bara om tillväxten. I regionen, eller Jämtland eller Norrland. Hur ska vi få fler turister som kan konsumera mera?

Våga tänka annorlunda nu i Jämtland!

En röst för Miljöpartiet i valet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons