Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra mat måste få kosta lite mer

Annons

Så här under helgerna är maten naturligtvis viktig. Men i höst och vinter har den ena larmrapporten efter den andra dykt upp och varnat för fusk och dålig mat.

Det är också politik i maten. Hur ska man annars förklara att vissa skolor i landet satsar fyra kronor på maten per elev och måltid och andra satsar femton. Och visst är det också politik som förklarar att vissa kommuner lagar mat i stora centralkök, kyler ner den för att sedan flera dagar senare låta andefattiga ”mottagarkök” värma upp den igen.

Men även där man lagar mat på plats är det många gånger halv- och helfabrikat som gäller. Exempelvis den uppskattade rätten ”pyttipanna” kan ibland vara sammanpressat nötkött och i detta fall ska man nog vara glad för att inte exakt veta vilka delar på djuret som pressats ihop med vad och hur man sedan får köttslamsorna att hålla ihop. Näringsmässigt är det nog också tveksamt hur mycket vitaminer vi får i oss.

Läste för en tid sedan att en burk kattmat innehöll dubbelt så mycket D-vita-min och 16 gånger så mycket järn som en portion skolmat.

I höst har vi också kunnat läsa om att pen-sionärerna i Strömsund får mat som skall räcka i 12 dagar tillverkad i Sala. Hemska tanke att ha matlådor för nästan två veckor i kylen. Kommunen har för avsikt att utvärdera detta system. Hoppas detta leder till att man åter lagar maten själva igen. Om inte annat för miljöns skull.

I Östersunds kommun har man långväga potatis från exempelvis Egypten, Danmark och Finland. Varför inte köpa potatis från våra egna duktiga odlare i länet. Eller sätter lagen om offentlig upphandling käppar i hjulet. Även om detta skulle kosta mera sparas miljön. Lagen om offentlig upphandling måste i framtiden även ta miljöhänsyn. Bra mat måste få kosta!

J Lagen om offentlig upphandling måste i framtiden även ta miljöhänsyn. Bra mat måste få kosta!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons