Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bottennapp i fiskefrågan

Annons

EU-kommissionen vill att fritidsfiskare som vill fiska fiskarter, vilka skyddas enligt en flerårsplan, skall ansöka om tillstånd i sitt hemland.

Förslaget gäller de svenskar som fiskar till havs och i båtar längs vår kust. Därtill skall fritidsfiskarnas fångster rapporteras och registreras. EU-förslaget har lett till skarp kritik från den europeiska intresseorganisationen för fritidsfiskare, European Anglers Alliance.

Nathalie Charbonneau, kommissionens talesperson i fiske- och havsfrågor, försvarar förslaget i en replik i LT den 28 januari. Hon menar att fritidsfisket orsakar problem för bestånden. Men EU agerar inkonsekvent.

Å ena sidan menar kommissionen att fritidsfiskarnas fiske leder till problem för fiskebestånden.

Å andra sidan bidrar EU till utfiskning av världshaven, i och med att man sluter fiskeavtal med utvecklingsländer. Avtalen innebär att europeiska fiskeflottor får rätt att fiska i exempelvis fattiga afrikanska länders vatten.

Så fritidsfiskarna skall sättas dit, samtidigt som EU finansierar omoraliska fiskeavtal. Det är dags för rim, reson och konsekvens i EU:s fiskepolitik.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons