Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blinkande ljus inget som stör

/
  • Vad är det som stör och vem störs av ett blinkande vitt ljus från ett 172,5 meter högt torn?  Foto: Scanpix

Annons

Blinka lilla Stierna där, för jag undrar vad du är! Får du Statkraft SCA Vind AB att tro att du har en majoritet av Strömsunds invånare bakom dig i överklagandet av företagets utbyggnadsplaner och får företaget att välja annan lokalisering av sina vindkraftverk än de planerade inom Strömsunds gränser, då är jag rädd för att vi kan bevittna ett rejält stjärnfall i det politiska mörkret i höst.

Nog måste du ha hört talas om synkront ljus? Sätt dig riktigt in i saken och allt tal om ett ”blinkande tivoli i skogen” faller på sin orimlighet, det är ett verkligt lappriargument mot de föreslagna tornhöjderna.

Vad är det som stör och vem störs av ett blinkande vitt ljus från de torn, vilka av meterologiska skäl planeras nå 172,5 meter? Mig veterligt har ingen anfört något besvär bland de hushåll som i åratal levt med ljusen från telemasterna på Flakaåsen i Strömsund, på Tåsjöberget ovan Kyrktåsjö och på Brattåsen, ovan ”bättersia”. Ljusskyggheten har aldrig varit ett utmärkande drag hos jämten.

Tvärtom har ”våra” telemasters ljus varit en mycket god vägledning även på mycket stora avstånd vid tilltagande mörker och dimma, vid friluftsaktiviteter i obanad terräng utanför tätbebyggelsen. Detsamma gäller nog också Brattåsen contra friluftsfolket i Storsjöbygden.

Kjell Edman, Strömsund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons