Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilbesiktningen håller nere olyckorna

Svar till ”Bort med besiktningstvånget” 29 januari. Tyvärr Janne, det är inte så enkelt att man kan ta bort besiktningstvånget och låta ”vuxna” människor själva se till att fordonet är trafiksäkert.

Annons

 Hur många tror du skulle göra det eller ens kunna det och hur många skulle bara köra tills något gick sönder? Kan du mäta CO-värdet själv? Eller om bromsarna tar jämnt? Eller om en kulled är dålig? Har du en ljusbildmätare hemma?

Kolla bara hur det var innan Bilprovningen infördes. Då fanns det många fordon som var bromslösa, med grova rostskador, feljusterade avgasreningar och så vidare. Fråga de som var med på den tiden.

Visst är det lite omständigt och kostsamt med Bilprovningen men alternativet skulle isåfall vara att man måste lämna sitt fordon på en ”besiktningsservice” på en auktoriserad verkstad. Låter som det skulle bli samma pengar ändå.

Att 99,8 procent (var du nu fått den siffran) av olyckorna beror på föraren och 0,2 procent på fordonet är ju en konsekvens av just besiktningstvånget. Tar vi bort det så kommer säkert siffrorna ligga på 20 procent orsakade av fordonsfel och därmed betydligt fler olyckor eftersom förarfelen säkert är rätt konstanta.

Jag gillar inte heller överförmynderi men i detta fallet fyller det faktiskt ett syfte.

Per Edström, Shanghai

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons