Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beskatta pensionerna rättvist

/

Det är en obegriplig orättvisa att inte låta en av de svagaste grupperna i samhället få del av skattesänkningen. De förvärvsarbetande har under de senaste 15 åren ökat sina inkomster med ca 40 procent i fast penningvärde samtidigt som pensionerna legat stilla.

Annons

Att då sänka skatten för de förvärvsarbetande med uppemot 70 miljarder kr och endast två miljarder för pensionärerna är oacceptabelt. Genom detta visar regeringen i handling att man nedvärderar äldre människor.

Detta är en diskriminering som undergräver regeringens förtroende. I dagens lågkonjunktur behövs åtgärder som får hjulen att snurra. Pensionärer med låga pensioner – låga inkomster – har ingenting över när de allra nödvändigaste utgifter för bostad och uppehälle är betalt.

En skattesänkning för pensionärer skulle därför övervägande del gå direkt till konsumtion och därmed sätta fart på på samhällsekonomin. Även samhällsekonomiskt är därför en skattesänkning för pensionärer nu lätt att motiviera. 1,7 miljoner pensionärer är en stor grupp i samhället, och den kommer att bli ännu större. Det är inte etiskt och moraliskt försvarbart att människor som arbetat hela livet fram till pensionsåldern inte ska kunna leva ett bra ekonomiskt och socialt liv även som pensionär.

Vi har alla accepterat ett system där vi under arbetsför ålder genom vårt arbete, betalar skatt till samhället och gör avkastningar till pensioner.

Pensionen måste därför betraktas på samma sätt som arbetsinkomst

Förhoppningsvis inser både partierna i regeringen och övriga riksdagspartier att pensionärerna kommer att delta i valet 2010 och få ett avgörande inflytande på valresultatet.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons