Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bemanningsfrågan bakom storregioner?

/

Civilministern har efterlyst alternativa förslag på indelning av landet i regioner. Det ska han få.
Från att tidigare ha förespråkat ett status quo, då region J/H behöver allt tänkbart fokus på de problem som råder inom densamma, har jag tänkt om och insett att det vi behöver i termer av huvudmannaskap för produktion av vård, nog inte är regioner utan en central aktör.

Annons

Det övergripande problemet för landets regioner tycks vara ett läckage av pengar; pengar som ska producera välbehövlig vård. Läckaget sker i några olika kanaler varav den främsta tycks vara orimliga kostnader för tillfälligt anställd personal. Problemet är så stort och svårhanterligt att det tydligen inte kan bemästras utifrån region-perspektivet, utan kräver en hand och en hjärna.

Sedan avregleringen av arbetsförmedlingens monopol 1993 har helt enkelt arbetsmarknaden för sjukvårdspersonal ändrat karaktär på ett ganska genomgripande vis genom att bemanningsföretag skickar personal kors och tvärs genom landet på tillfälliga, guldkantade kontrakt, vilket förklarar en stor del av läckaget av pengar.

De 21 huvudmännen mäktar inte med att skapa den överblick och intensiva kommunikation sinsemellan som skulle behövas för att hantera problemet. Vad som behövs är troligen därför att de agerar som Michail Gorbatjov och P W Botha på sin tid gjorde, det vill säga som Återtågets hjältar, och överlämnar scenen åt en ordning som är mer uppdaterad i förhållande till de utmaningar som råder.

Bengt Månström

Statsvetare/utvärderare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons